5 Nisan 2009 Pazar

Hakim Bakış Açısı - Gözlemci Bakış Açısı - Kahraman Bakış Açısı

TÜR NİTELİKLERİ - Bakış açısı:Anlatıcının hikâye karşısındaki tavrını ve olayı hangi seviyede algıladığını gösterir. Bakış açısını bulabilmek için “Olan biten kimin gözünden ve kime göre anlatılıyor?” sorusunu sormalıyız.
• İlahi bakış açısı = Herşeyi bilen bir anlatıcının bakış açısıdır : Anlatıcı, olayları anlatır, istediği yerleri özetler. Bu durumda anlatıcı, kahramanlardan daha fazlasını bilir.
• Gözlemci bakış açısı : Anlatıcı, olayları sadece dışarıdan gözlemleyen bir şahit konumundadır. Görünüşte tarafsız olan bir şahit gibi olup biteni anlatır. Bu durumda anlatıcı, kahramandan daha az şey bilir.
• Kahraman bakış açısı : Anlatıcı, hikâyenin bir kahramanıdır. Hikâyeyi bize kendi bakış açısından anlatır. Bu durumda anlatıcı ve kahraman eşit bilgiye sahiptir.
- Bu bakış açıları, anlatıcının kahramanları karşısında farklı tavırlar almasını sağlar. İlahi bakış açısında, anlatıcı herşeyin bilgisine ve görüşüne sahiptir. Gözlemcide ise sadece bir gözlemcidir. Birinci hal, ikinci hale göre anlatıcıya kahramanlarını daha çok yargılama imkânı verir. Bakış açıları, okuyucunun olay karşısındaki tavrını da etkiler. Bakış açısı değiştikçe okuyucunun olaya katılım tarzı değişir. Ayrıca anlatıcı, anlatıma realist, komik, fantastik... açılar da ilave eder.

turkdiliveedebiyati.com'dan alıntıdır.

Hakim Bakış Açısı,İlahi Bakış Açısı,Gözlemci Bakış Açısı,Kahraman Bakış Açısı,

Hiç yorum yok: